Bayerische Motor Szerviz Bt.

Tel:.06/30 924-3494


Automata váltó

Mint más rendszer a gépjárműveken, az erőátviteli rendszer is rendszeres karbantartást igényel. Az automata sebességváltók esetén a karbantartási időközök és az ATF (automata sebességváltó olaj) cseréje 50.000 - 80.000 km között változik, a sebességváltó típusától és a gyártó előírásaitól függően.

Azonban igencsak téves elképzelések keletkeztek az "élettartam feltöltés" fogalomnak köszönhetően, melyet néhány autógyár (OEM) használ, az automata sebességváltók tulajdonosaiban azt a benyomást keltve, hogy azoknak nincs szüksége karbantartásra (olajcserére) egész élettartamuk alatt. Az "élettartam feltöltés" egy meghatározott karbantartási intervallumot jelent (években vagy km-ben), melyet sok esetben a gyártó nem ad meg.

Tipikus példa a homályos megadásra a VAG csoport adott tájékoztatás a kifejezésre (élettartam feltöltés) a hatsebességes automata sebességváltójuknál: «Nem szükséges lecserélni az ATF-et (automata sebességváltó olajat) a kijelölt karbantartási intervallum élettartam alatt».

Az automata sebességváltó nem megfelelő működésének vagy hibájának első jelei (hirtelen vagy késleltetett váltás, rázkódás vagy rángatás alacsony sebességnél vagy parkolási állásban) gyakran főként az ATF öregedésének és leginkább a viszkozitás változásának köszönhetők. Ezen kívül a sebességváltó mechanikus kopása elkerülhetetlen, ez pedig azt jelenti, hogy a kenőanyagban szuszpendált fém részecskék előbb vagy utóbb komoly problémákat okozhatnak, melyek jelentős károsodáshoz és magas javítási költségekhez vezethetnek.

                
Műhelyünkben, speciálisan erre a célra kifejlesztett géppel, a gyári előírásokat betartva végezzük el automata váltók karbantartását!

Időpont egyeztetés automata váltó olajcserére
E-mail cím:
Tárgy:
Üzenet:© Minden jog fenntartva.